Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rijke ouders omzeilen belasting met truc

Geplaatst op: 08-02-2019, 14:22:16

Vermogende ouders mogen hun kind iets meer dan een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Maar sommige ouders hebben meer te geven. Om alsnog geen belasting te betalen, gaan zij op zoek naar een ander stel met hetzelfde probleem zodat kruislings kan worden geschonken. Niet de bedoeling van de regeling, maar het is volledig legaal, zeggen experts.

Van de Belastingdienst mag je elke persoon tussen 18 en 40 jaar belastingvrij 102.010 euro schenken voor de aankoop van een eigen huis, een verbouwing of afkoop erfpacht. In de praktijk wordt deze ’jubelton’ eigenlijk alleen door ouders aan hun kinderen gegeven. De belastingvrije schenking mag één keer worden gedaan. Willen ouders hun kind twee ton schenken, dan wordt over het bedrag boven 102.010 euro 10 procent belasting betaald. Voor een kleinkind is het tarief hoger en voor derden het hoogst.

In het blad Arts&Auto stond een opvallende advertentie om deze afdracht te omzeilen. „Heeft u uw kind/familielid al belastingvrij geschonken voor de aankoop van een eigen woning en zou u dit nog een keer willen doen? Wij schenken uw kind/familielid en u de onze. Uiteraard via een notaris.” Als het de advertentieplaatser lukt een partij te vinden, loopt de fiscus zeker 10.000 euro mis. Dat is meer dan wat iemand met een modaal inkomen in een heel jaar afdraagt.

Een vermogensbeheerder van een grote bank is bekend met deze kruislingse constructie. „Banken organiseren wel eens avonden voor hun vermogende klanten, waar hier informatie over wordt gegeven en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Fiscaal zou ik het zeker aanraden, maar je zit natuurlijk wel met privacy. Als je zo’n constructie aangaat, kom je veel van elkaar te weten.”

Constructie

De Belastingdienst laat weten de constructie te kennen. „Als de heer X schenkt aan een kind van mevrouw Y, onder de voorwaarde dat mevrouw Y schenkt aan een kind van de heer X, is voor de heffing van de schenkbelasting sprake van een ’derdenbeding’. Ondanks de gekozen omweg, zullen in dit geval beide kinderen de schenking ontvangen van hun eigen ouder.” En een schenking van de eigen ouder mag maar één keer belastingvrij. De fiscus moet in dit geval wel kunnen aantonen dat de tweede schenking eigenlijk van de ouders komt.

"Moreel is het natuurlijk wel op het randje"

Kruislings schenken hoeft niet altijd via een notaris te gaan, zegt Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris en columnist van deze krant. Hij kent – van horen zeggen – wel verhalen van mensen die hun schenking zo hebben georganiseerd. „Je kunt het regelen binnen de familie, een vereniging als de Rotary of via een financieel adviseur.” Juridisch ziet hij geen enkel bezwaar. „Maar moreel is het natuurlijk wel op het randje om de fiscus zo te benadelen. Ik weet niet of een bankier die een eed aflegt eraan mee kan werken.”

Er zitten ook risico’s aan schenken aan een vreemde, waarschuwt Loendersloot. „Stel, jij maakt afspraken met een ander ouderpaar en geeft hun kind een ton, zij geven jouw kind hetzelfde. Als die ouders failliet gaan, kan het best zijn dat de curator bij jouw kind aanklopt. Terwijl hun kind jouw ton gewoon mag houden.”

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 8 februari 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina